tisdag, mars 14, 2006

Kvotering

De röda/gröna må tala om kvotering och det ser ut att behövas i ”deras gäng”. I Eskilstuna har det denna mandatperiod funnits fyra manliga gruppledare och tre kvinnliga. Gissa vilka som representerats av vilka? Jo, sossarna, vänstern, miljöpartiet är manligt representerade, även kristdemokraterna har haft en man, och kvinnorna finns i de övriga borgliga partierna. OBS! utan kvotering.

Från april månad blir det än mer intressant får då blir även kristdemokraternas gruppledare kvinna. Alltså, total kvinnlig dominans på den borgliga sidan och lika manlig dominans bland de partier som kvoterar. Kul tycker jag!

Eskilstunas moderater har nu tagit sin lista till kommunalvalet. Det blev två kvinnor i topp, fortfarande ingen kvotering, utan genom provval. Av de tio första namnen på listan är det fem kvinnor och fem män. Det känns väldigt bra att fördelningen är så jämn. Det är inte ”varannan damernas” utan en naturlig blandning och det är kandidaternas meriter och partimedlemmarnas val som format listan.

Det ska självklart vara både män och kvinnor på alla platser i samhället och båda könen ska ha samma möjlighet, men det ska inte ske genom kvotering. Jag tycker att kvotering är nedvärderande för oss kvinnor. Vi kan komma dit vi vill genom vår egen styrka och kompetens, inte genom att vi är just kvinnor. Visst, alla kvinnor har inte styrkan och inte heller alltid kompetensen, men det gäller även för männen.

Så, jag är gärna med och ”slåss” för fler kvinnor i politiken eller på andra ställen, men jag ”slåss” också för fler män där det behövs.