söndag, februari 19, 2006

Klar skillnad mellan blocken

Söndagens partiledardebatt var enligt min mening riktigt bra. Det är inte ofta en partiledardebatt också innehåller en hel del skratt. Den var intressant med fokus på rätt områden och bra programledare som lyckades styra dessa glada debattörer på ett bra sätt. Göran Persson försökte, sin vana trogen, att själv bestämma när han fick ta replik, men fick tillsägelse och höll sig därefter nästan till talarordningen.

Dessvärre var det säkert många som tittade på OS istället. Det hade nog varit klokt att vänta någon vecka för att få fler tittare. Om jag ska vara elak så kanske det också där fanns en tanke.

De två blocken visade klart och tydligt på skillnader i politik. Det som dock var det allra bästa var att debatten visade hur de båda blocken fungerar inbördes. I alliansen var samstämmigheten så klar och framträdande att man nästan kunde känna en oro för att det bildats ett nytt parti och inte att det fortfarande är fyra olika partier.

Göran Persson hade tydliga svårigheter att hålla sig lugn när hans ”allianskamrater” talade om sina respektive partier och dess politik. Det var lika intressant att se Lars Ohly skaka på huvudet åt Göran Perssons utlägg. Görans eget fingerknackande i bordet när Peter Eriksson bland annat pratade friskolor visade glasklart på att de inte var överens.

Alliansen hade konkreta svar på programledarnas frågor medan Göran Perssons gäng hela tiden försökte skrämmas med den borgliga politiken, som vanligt.

Alliansens hade klara svar om både globalisering, invandring, bostadsbyggande, skolor m m där den nuvarande majoriteten talade om vad de skulle åstadkomma i en framtid. De verkar totalt ha glömde bort att de styrt Sverige under de senaste mandatperioderna och även alltför långa perioden redan innan dess och därmed skapat de problem som finns idag. Det kan inte råda någon tvekan om vad Sverige behöver göra för att komma tillrätta med bland annat de ovan nämnda, nämligen byta regering.

En kul avslutning på debatten var att partiledarna skulle säga något snällt om någon av de andra. De klarade den uppgiften bra, även om det kom någon eftersläng här och där. Det just den delen visade var just skillnaden mellan politik och person. Det är viktigt att respektera varandra som personer hur illa man än tycker om personens ideologi. Dom lyckades, nästan.