fredag, januari 27, 2006

Friskolor - tillgång eller belastning?

Jag har under några dagar deltagit i en skolkonferens i Växjö. Mycket lärorikt och intressant både i seminarieform och med föreläsningar/debatter.

Ett debatt ämne var friskolor, med rubriken ”Friskolor – tillgång eller belastning?”. Medverkande var representanter för Friskolornas Riksförbund, Skolverket, Malmös politiska ledning, en rektor för ett John Bauer gymnasium samt en rektor från en kommunal skola.

Jag kan inte påstå att det framkom speciellt mycket nytt. Friskolorna upplevs av vissa som ett hot mot de kommunala skolorna och mot kommunernas ekonomi. Andra kan se friskolorna som ett komplement eller som konkurrent. Just konkurrensen upplevs väldigt olika, som hot eller stimulerande.

Alla var tämligen ense om att det ofta är småskaligheten hos friskolorna som både elever och lärare ser som fördelen. Varför tar då inte kommunerna efter utan fortsätter att skapa jätteskolor. Skolor som innehåller barn och ungdomar från 6 till 16 år.

Valfriheten är också OK från nästan alla, om friskolorna erbjuder annan alternativ pedagogik eller annat som den kommunala skolan inte har. Valfrihet är alltså bra men inte konkurrens. Att man inte kan se konkurrensen som en stimulans har jag svårt att förstå. Istället så tycker kommunerna synd om sina egna skolor känns det som och ”lägger sig platt”, istället för att göra precis tvärt om. Finns det inget behov eller efterfrågan på en friskola så startar ingen. Jag tycker absolut att vi ska ha kommunala skolor men att de ska konkurrens utsättas. För mej handlar det om att eleverna ska få den bästa undervisningen och därmed en bra förutsättning för det fortsatta arbetslivet. Vem utföraren är, är av mindrebetydelse utan vad de kan leverera..

Personligen så saknade jag elevperspektivet. Det hade varit intressant att få höra varför en elev valt en friskola på gymnasienivå, särskilt om det fanns ett likvärdigt kommunalt alternativ. Eller om det funnits någon elev som gått tillbaka till den kommunala skolan från en friskola.

I Eskilstuna har vi en friskola på grundskolenivå och en på gymnasienivå just nu. Det finns ett massivt motstånd från den socialistiska majoriteten. Vi är mycket tacksamma att Skolverket inte går på de remissvar som inkommer från kommunen, eftersom dessa svar till 95 % säger nej. Vår reservation känns nästan lite sliten då den är ständigt återkommande.

Inget nytt kom alltså fram i debatten förutom att Skolverkets representant ställde sig på de negativas sida och ansåg friskolorna som en belastning. Förhoppningsvis var det en enskild tjänstemans åsikt och inte skolverkets.

1 Comments:

At 5:39 em, Anonymous Anonym said...

Friskolor är naturligtvis en tillgång! En avsaknad av friskolor skulle innebära en stor kunskaps och utvecklingsförlust som de kommunala skolorna aldrig kan prestera. Naturligtvis anses konkurrensen som jobbig av motståndarna, det skulle ju innebära att den kommunala skolan skulle tvingas vara i ständig förändring för att locka och öka kvaliten på undervisningen. Konkurrensen kan enbart förbättra de kommunala skolorna och borde därför välkomnas av alla parter.

I en arbetarkommun som eskilstuna (alla dessa industrier) blunda för ny kunskap (genom nya skolor) är avgörande för hur det kommer se ut när dessa industrier till slut läggs ner. Industriprogram i all ära men utvecklingen och förflyttningen utomlands av produktionen visar på att vi har hög produktivitet till en dyr arbetskostnad på dessa områden och att nedläggning nog är ganska nära förestående.

Varje ansökan om en ny friskola är en chans till utveckling så förhoppningsvis får vi ett maktskifte inte bara i här i landet utan även här i Eskilstuna.

 

Skicka en kommentar

<< Home