torsdag, januari 19, 2006

Var finns makten i en kommun?

Kommun- och Lanstingsförbundet redovisar en enkät som gjorts i 17 kommuner där förtroendevalda fått svara på frågor om makt.

Det visar sig att de flesta anser att makten ligger hos Kommunstyrelsen och dess ordförande och inte hos Kommunfullmäktige.

Jag har inte varit med och svarat på enkäten, men jag vet att jag skulle ha svarat på samma sätt. Makten ligger hos Kommunstyrelsen. Kopplingen mellan Regering och Riksdag är den samma. Makten ligger hos Regering och egentligen inte hos Riksdagen och de folkvalda. Egentligen ligger ju makten hos Göran Persson förstås, något annat vill han nog inte veta av.

Vi väljer Kommunfullmäktige genom demokratiska val. Partierna tillsätter själva de ledamöter som sitter i Kommunstyrelsen. Visst kan jag då tycka att makten borde finnas hos de ”riktigt” folkvalda. Men frågan är, hur kan man få, eller ge, mer makt till Kommunfullmäktige.

Vid Eskilstuna kommuns Kommunstyrelses sammanträde fattar vi beslut om cirka 45 ärende per månad. En del av dessa, kanske 1/3 går vidare till Kommunfullmäktige, lite olika från månad till månad. De ärenden som går vidare är alltså beredda av Kommunstyrelsen som lagt ett förslag till beslut. I minst 99 % av dessa ärenden beslutar Kommunfullmäktige enligt Kommunstyrelsens beslut, utan någon större diskussion.

Kommunfullmäktiges ledamöter består av fritidspolitiker, utom några få (som då sitter i Kommunstyrelsen). Det är nästan på gränsen till det omöjliga att begära att de ska läsa alla handlingar som finns till ett Kommunstyrelsesammanträde om man skulle ta bort beredningen av ärendena inför Kommunfullmäktige.

Visst är det så att de ärenden som Kommunfullmäktige ska fatta beslut om, enligt Kommunallagen, det görs och inget beslut är egentligen ”fattat” förrän klubban i fullmäktige har fallit. Men makten, och därmed också ansvaret, ligger hos Kommunstyrelsen. Går det att ändra på så ska inte jag vara någon som är däremot.