tisdag, mars 28, 2006

Ny utrikesminister, Jan Eliasson

Göran Persson har en förmåga att samla mycket under sin egen hatt. Han tillsättar en ny utrikesminister som samtidigt ska ha kvar sin nuvarande befattning som ordförande i FN:s generalförsamling. Det betyder att hans möjlighet att vara närvarande på UD inte är särskilt stort, eller vid utrikesministermöten i EU. Frågan är om Jan Eliasson kommer att prioritera EU fram FN.

Jag tror att Göran Persson tänker ta på sig en stor del av utrikespolitiken själv. Det har han gjort hittills och det verkar att var en roll som han trivs med. Med en frånvarande utrikesminister får han större svängrum på den internationella banan och biträdande utrikesminister Carin Jämtin får nog se till att ta för sig om vill vara med.

Hoppas att UD har nya rutiner om en liknande händelse som tsunamikatastrofen skulle hända igen. Det var illa att ha då varande utrikesministern på teatern, vad händer om personen är i NY. Kanske är det en fördel eftersom de flesta länder reagerade snabbare än Sverige.

Två arbeten som båda innebär långt mer än åtta timmar per dag, må den gode mannen orka fram till september! Jag hoppas att Alliansen snart redovisar vem som blir utrikesminister efter Jan Eliasson.