fredag, januari 13, 2006

Vet Sverige och vi svenskar allting bäst?

Idag raljerade en av kommunens högre tjänstemän om en resa som några med anknytning till skolan ska göra till Guatemala. Kommentaren var ungefär ”och man kan ju undra vad de ska ha med sig hem för att omsätta i vår skola” i en mycket nedvärderande ton.

Den typen av kommentarer gör mej fly förb-n, ursäkta. Jag blir både arg och ledsen. Arg, för att det visar på att vi i Sverige tror att vi alltid är bäst och vi kan inte ha någon nytta av att åka till ett land som vi anser inte är lika väl utvecklat som vårt eget.

Ledsen, för att man undervärderar Guatemalas befolkning, ”dom kan väl inte ha tänkt ett steg längre än vi i något sammanhang”.

Det finns massor av tänkande, kloka och varma människor i alla jordens länder som har något att dela med sig av. Respekt och alla människor lika värde gäller alla!

1 Comments:

At 10:16 em, Anonymous Anonym said...

Rätt, se bara på synen på disciplin i skolan där Sverige tycks utmärka sig negativt. Radions P1 diskuterade den 24/1 den skillnaden mellan Finland och Sverige och konstaterade också att Finland är i betygstoppen internationellt i bl.a matematik. Enligt en finsk lärare är det tysti klassrummen. Därmed fanns en respekt för alla, både lärare och elever, enligt henne.
Att studiero ger resultat är ju inte direkt en vågad tanke , tycker jag.

 

Skicka en kommentar

<< Home