onsdag, januari 11, 2006

Vad händer sedan?

Just nu skrivs det mycket positivt om plusjobben. Kommuner och landsting har ordnat fram åtskilliga jobb inom sina olika verksamheter. Det är självklart inte svårt att se att det finns behov av att få olika arbeten utförda. Extra lätt är det självklart när någon annan står för kostnaden.

Om sedan behoven är "nödvändiga" eller mer att ge "lite extra" kan man alltid diskutera. Jag är orolig för att man skapar behov, som sedan, när plusjobben försvinner efter 2 år, finns kvar. Hur ska då "behoven" finansieras? Ska det också då tas ur den kommunala budgeten och vägas emot alla övriga behov? Eller så får komunpolitiker bli "skurkarna" som tvingas avsluta statens plusprojekt.

Att människor får jobb är oerhört viktigt, både för den eskilde men också för samhället. Men att skapa jobb som egentligen inte finns är inte att få återvända till arbetsmarknaden. Särskilt inte när villkoren inte är dom samma.

Du vet att jobbet är framtvingade, du får inte tillgodoräkna dessa två om du sedan behöver a-kassa och du blir förmodligen arbetslös igen efter två år.

Ge arbetsgivarna möjligheter att anställa. Det finns ett behov både inom offentlig och privatsektor, lätta på regelverk och kostnader så kommer människor att få en möjlighet att bli anställda på vanliga villkor och därmed också känna sig trygga.