måndag, januari 09, 2006

Brott och straff

Varje måndagmorgon, och även andra dagar, fylls våra dagstidningar med olika rapporter om kriminella handlingar som skett under helgen eller under det sista dygnet. I bästa fall har någon tagits in för förhör och i, som det känns, bästa fall har någon anhållits.

De flesta brott som rapporteras förblir ouppklarade, beronde på för få poliser. Jag tycker att vi kunde ha fler delar i vår polisutbildning. Att man studerar först för att få en grundkompetens, sedan jobbar några år, för att sedan fortsätta sin utbildning om man önskar avansera.

A och B-lag blir resultatet säger några. Nej två olika yrken med olika kompetens och som båda jobbar med att utreda och förhindra brott och båda behövs lika mycket. Inom sjukvården finns sjukvårdsbitr, undersköterska, sjuksköterska, avdelningssköterska, specialistsköterskor och läkare. Olika utbildningar där det inte handlar om antal tjänsteår för att nå ett nästa karriärsteg utan att bygga på sin utbildning. Samma möjlighet skulle kunna utvecklas inom poliskåren.

Vi behöver fler poliser och vi behöver tänka nytt även inom polisutbildningen.