onsdag, november 05, 2008

Ny äktenskapslag

Idag har regeringen tagit beslut om en motion och propp om en ny äktenskapslag som tillåter samkönade äktenskap. Äntligen kan jag tycka. Lagen som ska tillät partnerskap var ett steg framåt och nu är det dags för det avgörande steget, äktenskap.
Svenska kyrkan kommer förmodligen inte att viga två personer av samma kön, eftersom de inte har tagit ställning för partnerskapet. Dock har det funnits präster som välsignat homosexuella par.
Eftersom Svenska kyrkan inte är statskyrka längre så ligger inte avgörandet om äktenskaps lagstiftning på deras bord. De ska inte ha mer inflytande än t ex Missionsförbundet eller Pingstkyrkan. Jag vet att en del präster anser att Svenska kyrkan ”äger” ordet äktenskap. Men vi har ju en äktenskapsbalk i Sveriges Riks lag vilket måste betyda att namnet har mer än en kyrklig betydelse.
Äktenskap mellan två personer av samma kön kommer att vara möjligt från maj 2009. Vill inte de samfund som idag har vigselrätt acceptera detta ska de självklart inte heller ha kvar sin vigselrätt.
Det är väldigt synd att inte Alliansen kunde bli eniga i frågan, men vi måste också acceptera att Kristdemokraterna har en annan åsikt. Det finns säkert motståndare även i andra partier. Frågan har inte varit lätt, alla har haft en åsikt.