söndag, november 09, 2008

Ord och handling

Kvotering!
Ett laddat ord. För mig som kvinna ser jag inget positivt med det ordet. Snarare en rädsla för att få den stämpeln, kvoterad.
Socialdemokraterna älskar verkligen det ordet. Man vill till och med lagstifta om inkvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Personligen tror jag att det är en generationsfråga. Skulle det bli en lagstiftning, gud förbjude, så kommer vi så småning om att behöva det omvända, lagstifta om inkvotering av män. Den nya generationen kvinnor är duktigare än pojkarna i skolan, så var det inte tidigare, fler tjejer än killar går vidare till högre studier o s v. Heja tjejer ni tar för er av egen kraft och kunskap, precis som det ska vara.
Vi i Södermanland skulle här om dagen på regionnivå utse en beredningsgrupp på sju personer som skulle syssla med infrastrukturfrågor. Partifördelning skulle vara fyra från de röda och tre från alliansen. Då var det inte tal om kvotering från det röda blocket. Män, män men med kommentaren från de röda, att det vore bra med några kvinnor också men den delen skulle vi från Alliansen tillgodose.
Att prata går bra, det låter väldigt bra med kvotering, men när det ska verkställas då blir sanningen en annan.

onsdag, november 05, 2008

Ny äktenskapslag

Idag har regeringen tagit beslut om en motion och propp om en ny äktenskapslag som tillåter samkönade äktenskap. Äntligen kan jag tycka. Lagen som ska tillät partnerskap var ett steg framåt och nu är det dags för det avgörande steget, äktenskap.
Svenska kyrkan kommer förmodligen inte att viga två personer av samma kön, eftersom de inte har tagit ställning för partnerskapet. Dock har det funnits präster som välsignat homosexuella par.
Eftersom Svenska kyrkan inte är statskyrka längre så ligger inte avgörandet om äktenskaps lagstiftning på deras bord. De ska inte ha mer inflytande än t ex Missionsförbundet eller Pingstkyrkan. Jag vet att en del präster anser att Svenska kyrkan ”äger” ordet äktenskap. Men vi har ju en äktenskapsbalk i Sveriges Riks lag vilket måste betyda att namnet har mer än en kyrklig betydelse.
Äktenskap mellan två personer av samma kön kommer att vara möjligt från maj 2009. Vill inte de samfund som idag har vigselrätt acceptera detta ska de självklart inte heller ha kvar sin vigselrätt.
Det är väldigt synd att inte Alliansen kunde bli eniga i frågan, men vi måste också acceptera att Kristdemokraterna har en annan åsikt. Det finns säkert motståndare även i andra partier. Frågan har inte varit lätt, alla har haft en åsikt.

Ny president vald

Stort grattis till Obama och de som röstat på honom.

Det var en historisk seger men inte särskild oväntad. Obama har under hela valrörelsen varit otroligt populär. Media har lyft fram honom, medvetet eller omedvetet. En svart man, en som inte är född med silversked, en som är ”den amerikanska drömmen”.
Jag tycker att det är positivt med en färgad president. Det lyfter en hel grupp människor som tidigare känt sig utanför. Obama verkar oerhört sympatisk, lugn och har skapat hopp i USA. Om han sedan kommer att kunna förverkliga sin politik, det återstår att se. Förväntningarna är enorma!
Det är en ung familj som flyttar in i Vita Huset, vilket måste bli en stor förändring för hela familjen. Trycket på familjen blir stort. Amerikanarna kommer att se familjen Obama som sina kungligheter och media kommer förmodligen att rapportera om allt som händer. Hur mycket barnen kommer att se sin far kan man fundera på. Läste någonstans att barnen skulle få en hundvalp om pappa blev president, kanske borde de döpa valpen till Pappa.

måndag, november 03, 2008

Tyckare!

Artister som blir "tyckare"!

Jag tycker att det blir allt vanligare att artister, (sångare, skådespelare m m) agerar som någonslags allmänna "tyckare". De ska uttala sig om diverse frågor, vara med i debattprogram. Ibland kan det självklart vara kul men ibland känns det lite patetiskt. Alla har rätt att ha åsikter och självklart också yttra sig men .....
I Eskilstuna ska det vara en demokrativecka med diverse aktiviteter. Det är för andra året i rad, alltså snart en tradition, och jag tycker det är kul och bra. Vi som är politiskt aktiva ska bland annat delta i invigningen, mingla omkring, medan en artist (en duktig sådan) ska underhålla, men också svara på frågor om demokrati.
För mig är det kanske mer "rätt man på rätt plats". Mingla med kändisar och diskutera gärna med politiker.
Eller är det jag som är gammal och sur?