lördag, januari 12, 2008

Medeltiden finns i Eskilstuna

Diskussionens vågor går höga i Eskilstuna dessa dagar och det handlar om Irak, Afghanistan och Somalia som kallats för att leva kvar i medeltiden. Det har i en kommunal handling som ska behandlas i Barn- och utbildningsnämnden skrivits att en del personer kommer från en miljö som kan liknas vid vår medeltid.
När arbetsutskottet, där jag sitter, behandlade ärendet handlade det mer om sakfrågan, nämligen att på ett bra sätt ta hand om ensamkommande barn- och ungdomar. Visst diskuterades även texten. En av de personer som i tidningen uttryckt avsky över ”det medeltida uttrycket” hade synpunkter på andra delar av texten. Detta tycker jag blir något underligt när personen säger att hon inte hunnit läst skrivningen. Visst hade hon gjort det men inte reagerat på just detta.
Själv hade jag markerat detta med medeltiden och några ytterligare textställen där det, som jag tycker, visar på en okunnighet om personer från de tidigare nämnda länderna. Jag reagerade över att man drog alla över ”samma kam”. Visst kommer en del från medeltidsliknande förhållanden men en hel del kommer också från mycket moderna och västerländska samhällen. Dessvärre har vi varit dåliga på att ta tillvara den kunskap som den senare gruppen har med sig utan bilden som många har av en stor del av våra invandrare är att de har en medeltida bakgrund.

torsdag, januari 10, 2008

Spänning i badhuset!

I en av Eskilstunas dagstidningar har jag kunnat läsa att det är helt OK för oss kvinnor att bada utan överdel i badhuset i Eskilstuna. Anledningen är att det inte står något förbud i badhusets policydokument. Den ansvarige tjänstemannen poängterar att man aldrig i Eskilstuna behövt hantera frågan. Om det nu skulle bli aktuellt finns en förhoppning att sunt förnuft ska råda. Vad är då ”sunt förnuft” i den här frågan? Och i demokratins anda undrar jag då vad ska gälla ”ett sunt förnuft” som i mitt tycke säger att kvinnor ska ha överdel i badhuset eller att inget förbud finns i policydokumentet? Och vem fattar det avgörande beslutet? Personligen känner jag stor spänning över vad som ska hända när de första ”topplessa” kvinnorna dyker upp.

På frågan om det är fritt fram att även ta av sig badbyxorna är svaret nej då åker man ut direkt, det accepteras inte. Varför då, undrar vän av ordning. Gäller det båda könen? Kan vi kvinnor ta av nedre delen på bikinin eftersom det plagget inte benämns ”badbyxor”? Är detta jämställt? Det måste väl finnas killar som vill bada näck. Handlar det om utseendet på det som blottas eller vad är det som gör skillnaden?

Det har också tidigare diskuterats hur mycket kläder man får ha på sig i ett badhus, det motsatta alltså. Här finns det tydligen regler minsann! Spännande! I rimlighetens namn borde man få bestämma även detta själv, och att ”sunt förnuft” och acceptans för andra kulturer ska gälla..

Personligen tänker jag behålla baddräkten på och hoppas att fler gör det, men vill någon bada naken, kvinna eller man, så är det OK för mig. Vill någon ha alla sina kläder på sig är också det OK för mig. Det viktigast är att alla behandlas lika.