lördag, december 22, 2007

Partilösa eller byta parti

I dagens Svenska Dagbladet skriver några socialdemokrater, tre från Sörmlands landsting och en från Sundbyberg, om problem när folkvalda inte längre vill ställa upp för sitt parti och därmed lämnar detsamma. För de tre socialdemokraterna från Sörmland handlar det om bitterhet, tror jag. Nämligen att man förlorat majoriteten. Det är svårt att acceptera sin oppositionsroll när man i sina tidigare uppdrag alltid arbetat i majoritet.

Jag har lite svårt att förstå varför den socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden i Sundbyberg sätter sitt namn under artikeln. Är hon upprörd över sina f d moderater?

I Sörmland handlade det om två vänsterpartister som lämnade sitt parti och anslöt sig till m, fp, kd, c och mp, vilket ledde till att socialdemokraterna trots valvinst förlorade och hamnade i opposition. Vänsterpartisterna är fortfarande partilösa.

I Sundbyberg är läget det omvända men med en markant skillnad. De två moderater som bytt sida bytte även parti och blev socialdemokrater, tämligen stort steg. Det sista gör att de personer som röstat på dessa två moderater egentligen röstat på socialdemokraterna, vilket förmodligen inte var väljarnas önskan.

De två före detta vänsterpartisterna i Sörmland har aldrig uttalat att de bytt ideologi utan angivit samarbetssvårigheter med socialdemokraterna som skäl för sitt avhopp. De två moderaterna i Sundbyberg har genom att byta parti också meddelat att de bytt ideologi.

Rubriken på dagens artikel är ”Kluvna moderata tungor” vilket syftar på att två moderater (!) skrivit på sina bloggar och hemsidor att bl a ”demokratin är satt ur spel” och liknande med anledning av den förändrade majoriteten i Sundbyberg på grund av de två moderata avhoppen. Vi som bor i Sörmland undrar bara varför inte moderater skulle få vara bittra när vi i ett år läst massor med insändare, bloggar samt fått höra i landstingsfullmäktigedebatter påhopp som smutskastat, ibland på ett mycket fult sätt, de två före detta vänsterpartisterna, så tala om kluvna tungor!

Ytterligare en intressant iakttagelse är att de två partilösa, före detta vänsterpartisterna, namnges i artikeln, men inte de två socialdemokraterna, före detta moderaterna!