tisdag, mars 28, 2006

Ny utrikesminister, Jan Eliasson

Göran Persson har en förmåga att samla mycket under sin egen hatt. Han tillsättar en ny utrikesminister som samtidigt ska ha kvar sin nuvarande befattning som ordförande i FN:s generalförsamling. Det betyder att hans möjlighet att vara närvarande på UD inte är särskilt stort, eller vid utrikesministermöten i EU. Frågan är om Jan Eliasson kommer att prioritera EU fram FN.

Jag tror att Göran Persson tänker ta på sig en stor del av utrikespolitiken själv. Det har han gjort hittills och det verkar att var en roll som han trivs med. Med en frånvarande utrikesminister får han större svängrum på den internationella banan och biträdande utrikesminister Carin Jämtin får nog se till att ta för sig om vill vara med.

Hoppas att UD har nya rutiner om en liknande händelse som tsunamikatastrofen skulle hända igen. Det var illa att ha då varande utrikesministern på teatern, vad händer om personen är i NY. Kanske är det en fördel eftersom de flesta länder reagerade snabbare än Sverige.

Två arbeten som båda innebär långt mer än åtta timmar per dag, må den gode mannen orka fram till september! Jag hoppas att Alliansen snart redovisar vem som blir utrikesminister efter Jan Eliasson.

onsdag, mars 22, 2006

Ny tf utrikesminisster

Så fick då Bosse Ringholm lägga ytterligare en ministerpost till sitt CV. Det är märkligt att en politiker som helst inte pratar kan komma så långt i det socialdemokratiska partiet. Pratar gör han ju i och för sig men det är hela tiden samma mening. Meningen är dock anpassad till sammanhanget men brukar trots detta vara tämligen intetsägande.

Språkkunskaperna var inte särskilt stora enligt honom själv. Här kan han ha en stor fördel med sitt upprepande av en mening vid varje sammanhang. Det brukar alltid gå att lära sig en mening på ett språk snabbt. Om han sedan lär sig vad den heter som han ska träffa, vilket han inte visste här om dagen, så klarar han säker detta. Han verkade i alla fall inte särskilt bekymrad själv. Det har ju gått bra att vara EU-minister utan att vara särskilt många gånger i Bryssel. Så problemen med språken och att lära sig namnen på andra utrikesministrar behöver förhoppningsvis inte uppdagas.

Det går utför för moder Svea! Kristallkronorna i Arvfurstens palats månde skälva!!

Bye, bye

Så gick hon då äntligen!! Vår utrikesminister har i det längsta ”låst fast” sig i Arvfurstens palats och givit Göran Persson nyckeln. Igår låste han dock upp och lät henne ”flyga och fara”. ”Stor kompetens” och ”ohållbar arbetssituation” var ord som hördes på presskonferensen.

Att Laila Freivalds fick gå var ingen överraskning för någon. Det hade varit en större överraskning om hon fått stanna kvar även efter den sista fadäsen. Som f d justitieminister borde hon ha känt till vilka grundlagar som gäller och därmed inte hamnat i den uppkomna situationen. Ut från regeringen för andra gången och både gångerna är det mediernas fel.

För att vi ska vara riktigt säkra på att f d statsrådet Freivalds inte får en tredje chans att kliva in i en svensk regering måste det bli en borglig regering efter den 17 september.

tisdag, mars 14, 2006

Kvotering

De röda/gröna må tala om kvotering och det ser ut att behövas i ”deras gäng”. I Eskilstuna har det denna mandatperiod funnits fyra manliga gruppledare och tre kvinnliga. Gissa vilka som representerats av vilka? Jo, sossarna, vänstern, miljöpartiet är manligt representerade, även kristdemokraterna har haft en man, och kvinnorna finns i de övriga borgliga partierna. OBS! utan kvotering.

Från april månad blir det än mer intressant får då blir även kristdemokraternas gruppledare kvinna. Alltså, total kvinnlig dominans på den borgliga sidan och lika manlig dominans bland de partier som kvoterar. Kul tycker jag!

Eskilstunas moderater har nu tagit sin lista till kommunalvalet. Det blev två kvinnor i topp, fortfarande ingen kvotering, utan genom provval. Av de tio första namnen på listan är det fem kvinnor och fem män. Det känns väldigt bra att fördelningen är så jämn. Det är inte ”varannan damernas” utan en naturlig blandning och det är kandidaternas meriter och partimedlemmarnas val som format listan.

Det ska självklart vara både män och kvinnor på alla platser i samhället och båda könen ska ha samma möjlighet, men det ska inte ske genom kvotering. Jag tycker att kvotering är nedvärderande för oss kvinnor. Vi kan komma dit vi vill genom vår egen styrka och kompetens, inte genom att vi är just kvinnor. Visst, alla kvinnor har inte styrkan och inte heller alltid kompetensen, men det gäller även för männen.

Så, jag är gärna med och ”slåss” för fler kvinnor i politiken eller på andra ställen, men jag ”slåss” också för fler män där det behövs.